Expedice rostlin 7 až 10 pracovních dní.

Zázračná rostlina pro živý plot

Proč se Jilm sibiřský (Ulmus pumila) stal oblíbeným v českých zahradách?

 

Jilm sibiřský (Ulmus pumila) je listnatý strom, který dorůstá do výšky 12 až 18 metrů. Má střídavé, lesklé listy s pilovitými okraji. Květy jsou drobné a nevýrazné, rozkvétají brzy na jaře, obvykle před rašením listů. Plody jsou malé, ploché a mají křídla, což umožňuje jejich šíření větrem. Původní domovinou Sibiřského jilmu je oblast Mongolska, Sibiře a Číny a díky tomu rostlina vyniká značnou odolností v nehostinných podmínkách a vysokou mrazuvzdorností. Má minimální nároky na kvalitu půdy a dobře snáší i kratší období sucha. Na rozdíl od původních evropských jilmů je odolný vůči grafioze.

 

V čem je kouzlo Sibiřského jilmu?

 

V první řadě je to rychlý růst. Živý plot z jilmu Ulmus pumila dosáhne plné výšky už za 2-3 roky.

S ročním přírůstkem 1,2 – 1,8 m se Sibiřský jilm řadí mezi bezkonkurenčně nejrychleji rostoucí dřeviny vhodné pro živé ploty. Bohaté větvení rostliny zaručuje rychlé zahuštění a neprostupnost živého plotu. Sibiřský jilm se výborně tvaruje a snese i neodborný řez. Upravovat střihem ho můžeme kdykoliv od jara do podzimu. Hodí se zejména pro vyšší živé ploty po obvodu pozemku, kdy při výsadbě počítáme s expanzí rostlin i do šířky, takže sázíme ve vzdálenosti 1,5 metru od stávajícího plotu. Tak budeme mít jistotu, že větve nebudou zasahovat do pozemku v sousedství. Na jeden metr výsadby je potřeba 4-5 rostlin. Pro hustší plot je možné zvolit výsadbu živého plotu do sponu. Sibiřský jilm se může v zahradě uplatnit i jako tvarovaný solitér. Ideální je pro něj slunné a polostinné stanoviště.

 

Kdy je pro Vás dobrou volbou?

Živá barva drobných listů a geometricky přesná tvarovatelnost dělá ze Jilmu sibiřského ideální rostlinu zejména pro moderní zahrady rodinných domů, ale sáhnout po této okrasné dřevině můžete, i když máte v rodině alergika nebo malé děti. V takovém případě je Sibiřský jilm vhodnou alternativou známějšího Ptačího zobu (Ligustrum ovalifolium), kterému se podobá odolností i rychlým přírůstkem.

Závěrem je vhodné připomenout, že Sibiřský jilm Vám odpustí, když na něj s péčí občas pozapomenete, přesto Vám bude na zahradě dělat společnost po dlouhá léta.

 

Jilm sibiřský v produktech