Expedice rostlin 3 až 5 pracovních dní.

Různé varianty máty a jejich využití

máta peprná

Máta peprná (Mentha piperita)

U nás asi nejznámějším druhem máty je máta peprná. Vytrvalá bylina patří do čeledi hluchavkovitých, dorůstá výšky až 75 cm. Od července do září rozkvete drobnými fialovými květy. Vyniká silnou až štiplavou mentolovou chutí. Mátě peprné se u nás daří a v bylinkovém záhonu se rychle rozrůstá, proto je dobré ji ohraničit, aby neutlačovala další byliny. Má široké uplatnění v léčitelství. Používá se při léčbě zánětů horních cest dýchacích, bolestech hlavy a při trávicích obtížích.

 

mata marocka

Máta klasnatá 'Maroccan' (Mentha spicata 'Maroccan')

Marocká máta se vlastnostmi podobá mátě peprné, ale liší se chutí. Chuť marocké máty je jemnější s lehce nasládlým tónem, proto se využívá na ozdobu dezertů a do letních osvěžujících nápojů, z nichž je asi nejznámější mojito. Někdy se můžeme setkat také s marockou variantou názvu této máty "NANA". Máta Nana je totiž nedílnou součástí oblíbeného marockého nápoje Touareg.
Rostlina je velmi odolná, snese přímé slunce a opět pro ni platí, že má tendence se rychle rozrůstat, proto je vhodné pěstovat ji na ohrazeném prostoru nebo v květníku.

 

mata cokoladova

Máta čokoládová (Mentha piperita 'Chocolade')

Máta vyšlechtěná z máty peprné. Je kompaktnějšího vzrůstu s atraktivními tmavozelenými listy s fialovým žilkováním. Květ je též fialový. Má jemnou čokoládovou vůni. Chuť je kombinací peprmintové a lehce nahořklé kvalitní čokolády. Využívá se zejména při přípravě sladkých dezertů a jako přísada do čokolád.  

 

mata mandarinkova

Máta mandarinková, limetková, citronová, pomerančová (Mentha piperita 'Citrata')

Jde o máty vyšlechtěné z máty peprné s jemnou citrusovou vůní a chutí. Mají široké využití v kuchyni, kde je oceníte zejména v létě při přípravě osvěžujících nápojů, salátů a dezertů.
U těchto kultivarů máty mohou mít listy lehce fialový nádech.