Expedice rostlin 7 až 10 pracovních dní.

Pomíjivá krása sakur

 

sakury v japonsku-min

 

 

V poslední dnech u nás naplno rozkvetly sakury. Je to nádherná podívaná a není divu, že pro Japonce jsou sakury symbolem krásy opěvované v básních haiku a důvodem k jarním slavnostem.

 

Sakura

 

Prunus serrulata, známá také jako třešeň pilovitá nebo sakura, je opadavý strom z čeledi růžovitých (Rosaceae). Pochází z východní Asie, kde se vyskytuje v Japonsku, Číně, Korei a Vietnamu. Dnes je pěstována jako okrasná dřevina po celém světě především pro své krásné a bohaté květy. Kvetou na jaře, před rašením listů, a strom je jimi doslova obalen. Květy jsou velké 5-7 cm v průměru a mohou být jednoduché nebo plnokvěté. Prunus serrulata preferuje slunné stanoviště a dobře propustnou půdu. Je mrazuvzdorná do -25 °C. Mladé rostliny je vhodné v prvních letech chránit před mrazem. Strom se řezat nemusí, ale snese i řez pro tvarování koruny. Díky svým krásným květům je oblíbenou solitérou.

 

Co je to hanami?

 

Doba květu sakur je poměrně krátká a trvá v průměru jen 5-7 dní.

Tradice hanami, tedy kochání se květy sakury, má v Japonsku kořeny v období Nara (8. stol. n.l.). Zpočátku se jednalo o elitářskou záležitost, která byla dostupná pouze císařskému dvoru a šlechtě.

Hana v japonštině znamená květina a hanami můžeme přeložit jako pozorování květin. Svátek se postupně odehrává od března do konce dubna na celých japonských ostrovech.

Lidé se scházejí v parcích pod rozkvetlými stromy a pořádají pikniky s přáteli a rodinou. Zábava se nese v duchu zpěvu a tance. Není výjimkou, že se rozbalí karaoke sety a zazní i improvizované divadelní představení. Tradičním nápojem k oslavám Hanami je bezesporu saké, ale mnoho lidí dává přednost jemnějšímu čaji. Popíjí se černý i zelený čaj s čerstvými ekologicky pěstovanými květy sakury. Čaj tak získá jemnou květinovou chuť. Květy sakury se objevují i na čajovém nádobí, čímž zdůrazňují krásu čajového rituálu. Tato prastará japonská tradice se v posledních letech dostala i do Evropy a setkáte se s ní i v České republice.

 

Pokud jste se právě nerozhodli zasadit si svou vlastní sakuru, tak si každoročně můžete hanami vychutnat třeba v parku Hanspaulka na Praze 6.