Expedice rostlin 7 až 10 pracovních dní.

Pěstujeme jahody

jahody(2)

 

Jahodník (Fragaria) je vytrvalá rostlina z čeledi růžovité (Rosaceae). Tato trsnatá bylina s plazivými oddenky se díky chutným červeným plodům rozšířila po celém světě. Pochutnat si na domácích jahodách můžete i v případě, že nejste vlastníky pole nebo rozsáhlé zahrady. Jahodník je totiž ideální rostlinou pro pěstování v nádobách i vyvýšených záhonech.

jahody

 

Kdy sázet jahody?

 

Ideální dobou pro jarní výsadbu jahod je březen a duben. Podzimní výsadbu můžeme zahájit v druhé polovině srpna a pokračovat v ní až do konce září. Samozřejmě vždy přihlížíme k aktuálnímu počasí.

 

Příprava záhonu

 

Záhon by měl být umístěn na slunném stanovišti. S přípravou záhonu začneme ideálně tři týdny před samotnou výsadbou. Záhon zbavíme plevele a půdu nakypříme. Jahodníky vyžadují neutrální až mírně kyselou půdu. Stávající půdu je vhodné promísit s rašelinou, ale pokud si nejsme jisti kvalitou půdy, vyplatí se použít specializovaný substrát pro jahody. Před samotnou výsadbou půdu prohnojíme. Rozhodně se vyhněte hnojivům s přídavkem chlóru, které jahodám nesvědčí. Vybrat vhodné hnojivo můžete zde.

 

Vybíráme sazenice jahod - jednouplodící versus stáleplodící

 

Pomůžeme vám se zorientovat v jednotlivých odrůdách jahod. V základu můžeme rozdělit jahody na jednouplodící a stáleplodící (remontantní). Stáleplodící jsou odrůdy, které plodí několikrát v roce, od jara do podzimu.

Jednouplodící jahody jsou takové, které plodí pouze jednou ročně, v červnu nebo červenci. Plody jsou obvykle větší než u stáleplodících odrůd, ale jsou také méně aromatické. Ty dále dělíme podle období sklizně na rané, polorané a pozdní. Přehled nejznámějších odrůd najdete na konci článku.

 

Jak sázíme jahody?

 

jahody sázíme ve sponu 20-40 cm. Pro snazší údržbu záhonu můžeme použít tkanou nebo netkanou textilii. Textilie eliminuje plevel, který může jahody oslabovat a snižovat jejich úrodu a zadržuje teplo a vlhkost, což pomáhá jahodám lépe růst a plodit.

Výbornou variantou je také zamulčování jahod slámou.

jahody(1)

 

Přehled populárních odrůd jahodníku :

 

  • Korona je středně raná odrůda z Nizozemska. Plody jsou velké a šťavnaté, jasně červené a mají intenzivní sladkou chuť. Vyniká svou odolností.
  • Malwina je pozdně dozrávající odrůda. Plody jsou velké, sytě červené a mají sladkou chuť s výrazným aroma.
  • Polka je poloraná, chutná a velmi odolná odrůda. Plody jsou středně velké, červené a mají sladkou chuť s jemnou kyselinkou.
  • Honeoye je raná, chutná, ale méně odolná odrůda. Plody jsou velké, sytě červené a mají intenzivní sladkou chuť.
  • Elsanta – tato poloraná odrůda je jednou z nejběžnějších. Plody jsou velké světle červené barvy, lehce nakyslé osvěžující chuti. Vyniká vysokými výnosy.
  • Darselect je raná odrůda vyšlechtěná v Francii. Má opravdu velké pevné plody světle červené barvy.
  • Rumba je středně raná, chutná a odolná odrůda. Plody jsou velké, tmavě červené a mají intenzivní sladkou chuť.
  • Albion je stáleplodící, chutná a odolná odrůda. Plody jsou velké, červené a mají sladkou chuť.
  • Ostara tato stáleplodící odrůda je populární pro svou schopnost plodit během celého léta až do pozdního podzimu. Plody jsou středně velké a je oblíbenou dezertovou odrůdou.
  • Florence je pozdní, chutná a odolná odrůda. Plody jsou velké, tmavě červené barvy a mají intenzivní sladkou chuť.
  • Mara des Bois je převyslá stáleplodící odrůda. Plody jsou malé až střední, ale intenzivní chuti, která připomíná divoké jahody.