Doba expedice 2 - 5 pracovních dní. 

Modrá barva květů a hnojení u hortenzií

Co je pro HORTENZIE nejdůležitější?

Aby hortenzie dobře rostly a byly krásné, tak jim musíme zajistit vhodné podmínky již při výsadbě. Připravit jim dobrou zem, hnojit a hodně zalévat. 

 

Bílé a čistě červené hortenzie se vybarvují pokaždé stejně, znamená to tedy, že nezáleží na hodnotě pH půdy a není potřeba žádných opatření k podpoře vybarvování květů. 

Růžové hortenzie vyžadují vyšší hodnotu pH. Pokud má půda vyšší pH, tak není potřeba nic dalšího řešit. V případě, že je půda kyselá, tak se dá hodnota pH zvýšit použítím vápenatých hnojiv. 

Modré hortenzie vyžadují podobné podmínky jako rododendrony a to kyselou půdu, proto pokud je půda kyselá, tak máme vyhráno a žádná další opatření nejsou potřeba. U alkalických půd, je potřeba buď vyměnit zeminu nebo půdu okyselit přídavkem např. kompostu. Časně zjara je potřeba k hortenziím dodávat síran hlinitý (kamenec). Kolem rostliny se rozhodí 1 - 2 polévkové lžíce kamence, který se bude při dešti postupně uvolňovat, čímž zajistí pěknou modrou barvu květů. Místo kamence lze používat hnojiva na na podobné bázi a která podporují modré kvetení hortenzií. Dále musíme při zálivce používat pouze měkkou nebo dešťovou vodu. Pokud bychom používali tvrdou vodu, tak by se efekt ztrácet a hortenzie by zase kvetly růžově. 

Pokud hortenzie kvetou růžově bude trvat 1 až 2 roky, než se pomocí kamence nepodaří změnit barvu květu na modrou. Je proto důležité, aby byl kamenec aplikován opakovaně, ikdyž v prvním roce k efektu změny barvy nedojde. 

Pokud chceme povzbudit rostlinu k lepšímu růstu, tak musíme používat hnojiva s nízkým obsahem fosforu. Fosfor blokuje působení hliníku (způsobuje modré vybarvení květů) a květy by pak byly zase růžové, pokud by hnojivo obsahovalo vysoký obsah fosforu. 

Jaké stanoviště je pro HORTENZIE ideální? 

Hortenzie jsou rostliny vlhkých, polostinných míst. Přirozeně se vyskytují na okraji lesa blízko vodních toků. Proto pokud nedokážeme hortenziím zajistit opravdu vydatnou a častou zálivku, tak je musím musíme umístit do  polostínu.  Opravdu hodně náchylné na slunce jsou hortenzie s bílým kulovitým květtenstvím a brzy u nich dochází k popálení květenství.