Expedice rostlin 7 až 10 pracovních dní.

3 tipy, které vám udělají radost, než zahrada rozkvete!

článek na web jarní pokojovky (Banner blogu)

 

Tyto pokojovky a cibuloviny vám doma udělají radost svým květem dřív, než přijde opravdové jaro. 

 

článek na web jarní pokojovky(4)

Amarylis (Hippeastrum)

 

Hvězdník, nazývaný také amarylis, je výjimečná pokojová rostlina, která kvete v období, kdy většina ostatních odpočívá. Jeho nádherné květy v barvách od bílé po tmavě červenou rozzáří váš domov v zimních měsících, a to i v období Vánoc, pokud se o ně správně postaráte. Amarylis má specifický cyklus. V zimě a na jaře kvete, v létě a na podzim má vegetační klid. Dodržování tohoto cyklu je klíčové pro jeho opětovné kvetení.

Po odkvětu amarylisu seřízněte stonek několik centimetrů nad cibulí. Listy ponechte, jelikož jsou důležité pro fotosyntézu a regeneraci cibule. Jakmile se oteplí (nad 10 °C), vyneste amarylis ven na slunné místo. Zalévejte ho až do konce srpna, aby cibule nasbírala dostatek živin pro další kvetení. Na konci srpna nebo začátku září přeneste amarylis do chladné a temné místnosti s teplotou okolo 12 °C. Listy amarylisu zežloutnou a odpadnou. Během 2–3 měsíců vegetačního klidu cibule nasbírá sílu pro další kvetení. Po 2–3 měsících v chladu přeneste amarylis na světlé a teplé místo a začněte ho znovu zalévat. Za 4–8 týdnů by měl amarylis začít znovu kvést. Aby vám kvetl amarylis na Vánoce, měli byste ho probudit na přelomu října a listopadu.

 

 

 

článek na web jarní pokojovkyčlánek na web jarní pokojovky(2)

 

Brambořík (Cyclamen)

 

Brambořík je krásná hrnková rostlina, která vás potěší barevnými květy v období od podzimu do jara. Ačkoliv je brambořík vděčnou pokojovkou preferuje spíše chladnější teploty, proto ho umístěte na chladnější stanoviště v bytě, například na okno orientované na sever nebo východ. Vyhněte se umístění v blízkosti radiátorů.

Bramboříky mají rády neutrální či mírně kyselý substrát a nesvědčí jim tvrdá, vápenitá voda. Zálivka u bramboříků vyžaduje trochu opatrnosti, abyste zabránili přemokření, které může vést k hnilobě hlízy. Na rozdíl od většiny pokojových rostlin, se brambořík nezalévá přímo na substrát. Místo toho nalijte vodu do misky pod květináčem. Hlíza si nasaje potřebnou vlhkost ze substrátu.

 

 

článek na web jarní pokojovky(1)

 Rychlené cibuloviny

 

Rychlené cibuloviny jsou výborný způsob, jak přinést domů atmosféru jara ještě v předjaří.

Co to vlastně ty rychlené cibuloviny jsou? Jde cibule květin, které se předpěstují ve sklenících, aby vykvetly dříve, než by to bylo možné v běžných podmínkách. Mezi nejběžnější rychlené cibuloviny patří Hyacinty, narcisy, krokusy, tulipány nebo modřence. Rychlené cibule nevyžadují náročnou péči. Stačí je umístit na světlé místo a zalévat je, aby substrát nebyl vyschlý.

Pokud si po odkvětu chcete jarně kvetoucí cibuloviny zasadit na zahradě odstraňte pouze suché květy. Listy jsou totiž důležité pro to, aby rostlina mohla fotosyntézou vytvářet energii a ukládat živiny do cibule pro příští kvetení. Odstraňujeme je až v době, kdy zcela zežloutnou. Postupně ukončete zálivku, aby cibule vyschla a uskladněte ji.