Expedice rostlin 7 až 10 pracovních dní.

Vřesy a vřesovce v podzimním truhlíku

calluna vozík-min

Jak pěstovat vřesy a vřesovce v podzimním truhlíku?

Vřes a vřesovec jsou dvě různé trvalky, které mají některé podobné vlastnosti a jsou často zaměňovány, ale je mezi nimi několik výrazných rozdílů. Obě rostliny jsou oblíbenou stálicí podzimních truhlíků. Jak je pěstovat a kombinovat v podzimním truhlíku Vás naučíme v tomto článku.

Máte problém v zahradnictví rozeznat vřes od vřesovce? Obě rostliny jsou si na první pohled velmi podobné, ale při detailnějším pohledu je od sebe snadno rozeznáte.

 

Vřes (Calluna vulgaris) má drobné jehličnaté listy, květ ve taru velmi drobného zvonku a je dostupný v široké škále barevných variant listu i květu. Dobře odolává mrazům a při správné péči zimu v truhlíku přežije. Vřesy zvládají i kratší období sucha. Naopak dobře jim nedělá přemokřený substrát.

vres1-min

Vřesovec (Erica) bývá v zahradnictví dostupná ve variantách s bílým, růžovým nebo fialovým květem. Květ má též tvar zvonku, ale je větší a výraznější. List je jehlicový nevýrazný. Pro výsadbu do truhlíků se nejčastěji používá Vřesovec kapský (Erica gracilis). Kvete po celou zimu. V našich podmínkách není zcela mrazuvzdorný. I po vymrznutí vypadá v truhlíku velmi pěkně a bude nám ho zdobit až do jara. Vřesovce mají rády stále vlhký substrát.

erica gracilis-min

Jak na výsadbu a zálivku vřesů a vřesovců?

Půda pro výsadbu vřesů a vřesovců musí být dobře propustná s kyselým pH. Doporučujeme použít při výsadbě speciální substrát pro vřesy. Lze použít i substrát pro jiné kyselomilné rostliny (rododendrony, azalky, borůvky . . .). Hnojíme též specializovaným hnojivem pro vřesy a vřesovce bez obsahu vápníku.

Vřesy nesnáší přemokření i přesušení kořenů. Ideální je pro ně mírně vlhký substrát. Vysazujeme tedy do nádob s drenážním materiálem. Pokud máme možnost, zaléváme dešťovou vodou. Tvrdá voda vřesům nesvědčí kvůli obsahu vápníku. S prvními mrazy vylijeme vodu ze samozavlažovacích truhlíků a zaléváme rostliny už pouze vrchem. Pro udržení optimální vlhkosti a ochraně proti promrzání kořenů můžeme půdu překrýt vrstvou mulčovací kůry.

calluna a lucerna2-min

 

Jak na sladěný podzimní truhlík?

Vřesy a vřesovce mají podobné nároky na pěstování a výborně se v truhlíku doplňují. Kombinovat je můžeme také se stálezeleným břečťanem (Hedera helix) nebo s libavkou (Gaultheria procumbens). Oběma rostlinám vyhovuje kyselé pH půdy a vyznačují se značnou odolností vůči mrazu. Ve společnosti vřesů a vřesovců se bude dařit i zakrslým jehličnanům.

 

krasnohlavek-min

Stříbro v truhlíku

Atmosféru zimního truhlíku s vřesy a vřesovci nám pomohou dotvořit rostliny se stříbrným listem.

Krásnohlávek (Calocephalus) je asi nejčastěji používanou stříbrnou rostlinou pro dozdobení truhlíků. Možná ho znáte pod lidovým názvem drátovec, protože vypadá trochu jako klubko stříbrných drátků. Není mrazuvzdorný a zimu nám v truhlíku nepřežije, ale na jeho vzhledu se to nijak nepodepíše a v truhlíku ho vyměníte až na jaře.

Podobný efekt jako krásnohlávek vytvoří také Starček přímořský (Cineraria maritima). Jde o mírně mrazuvzdornou dvouletku, která zvládne teploty cca do -10°C.

V posledních letech jsou populární okrasné trávy a vyhýbat se jim nemusíme ani v truhlíku. Vhodné je použít například Ostřici chocholatou (Carex comans), kdy některé kultivary vypadají jako pokryté jinovatkou.