Expedice rostlin 7 až 10 pracovních dní.

Microgreens a klíčky - vypěstujte si vitamínovou bombu doma za oknem!

Co jsou to microgreens?

 

Microgreens, tyhle křehké mladé výhonky zeleniny a bylinek, si získávají stále větší popularitu a ne nadarmo. Miniaturní rostlinky, sklizené do 21 dnů od vyklíčení, nabízí úchvatnou paletu barev, chutí a vůní, a co je nejdůležitější, překypují výživnými látkami. Na pěstování microgreens nepotřebujete žádná speciální semena! Úplně vám postačí běžná semena zeleniny a bylinek, jako je bazalka, koriandr, brokolice, ředkvička, kapusta a další. Pěstování je snadné a rychlé, zvládne ho i začátečník. K pěstování mladých rostlinek nepotřebujete zahradu ani balkón, vypěstovat si je můžete doma na okenním parapetu během pár dnů.

 

microgreens(1)

 

Co jim chybí na velikosti doženou jinde!

 

Microgreens mají vyšší obsah bioaktivních látek, antioxidantů a vitamínů, v porovnání s dospělými rostlinami. Obvykle se pěstují v interiéru v kontrolovaných podmínkách, kde se minimalizuje riziko kontaminace škodlivými látkami nebo napadení škůdci. Lze je tedy pěstovat bez ošetření pesticidy a herbicidy, které se běžně používají v zemědělství. Výhodou jsou také velmi krátké intervaly mezi sklizněmi a prostorová nenáročnost na pěstování. První mladé rostlinky můžeme sklízet za 7-10 dní nejpozději však do 21 dnů od výsevu.

Microgreens hojně najdete i na jídelníčku velmi luxusních restaurací, kde neslouží pouze k dozdobení talíře, ale dodají pokrmům neotřelý a lahodný rozměr, protože oproti dospělým rostlinám se pyšní silnějšími aromatickými profily. Jejich využití v kuchyni je opravdu všestranné. Hodí se do salátů, polévek, sendvičů, pomazánek i smoothie.

 

  • Pro pěstování microgreens doma si pořiďte speciální pěstební misky a substrát.
  • Sklízejte ve chvíli, kdy dosáhnou požadované výšky a objeví se první pravé a kotyledonové lístky.
  • Sklizeň provádějte ostrým nožem těsně nad povrchem substrátu.
  • Sklizené rostlinky skladujte v lednici v uzavíratelné nádobě a spotřebujte do několika dnů.

 klicicimiska

Jaké jsou rozdíly mezi klíčky a microgreens?

 

Mnoho lidí si plete klíčky a microgreens, i když se jedná o dva odlišné typy potravin, které se liší ve fázi sklizně, způsobu pěstování a nutričním profilu. Klíčky se sklízejí do 2-7 dnů od výsevu, v rané fázi klíčení, kdy ještě nemají vyvinuté kotyledonové ani pravé lístky. Konzumují se celé včetně kořenového systému a semínka. Semínka je potřeba pro proces klíčení důkladně máčet, proto klíčky obsahují větší množství vody a menší množství vlákniny než microgreens. Klíčit necháváme vždy pouze neošetřená semena určená ke konzumaci. Zakoupit můžete i směs semen různých rostlin určených ke klíčení. Pro pěstování použijeme vždy nakličovací misku, která zajistí optimální vlhkost semínek, aby zcela nevyschla nebo nezačala plesnivět.

 

 microgreens

Je to jen módní záležitost? Ani náhodou!

 

Pokud máte pocit, že konzumace mladých rostlinek a klíčků je pouze módní záležitostí novodobých vegetariánů a veganů, tak vězte, že  pojídání naklíčených semen není žádnou novinkou. Doloženou konzumaci klíčků máme už ze starověké Číny i Egypta. V našich zemích je v této souvislosti asi nejznámější pučálka, staročeské jídlo z naklíčeného hrachu, které se u nás tradičně připravovalo v době půstu před Velikonoci už od středověku.