Expedice rostlin 3 až 5 pracovních dní.

Medvědí česnek pro jarní detox

Chystáte se na jarní detox?

To se Vám bude hodit medvědí česnek (Allium ursinum). Tato bylinka se stala v posledních letech velice populární, nejen kvůli příznivému vlivu na lidský organismus, ale i díky širokému využití v kulinářských receptech.
Medvědí česnek je zdrojem vitaminu C a obsahuje velké množství protizánětlivých látek. Jeho konzumace je doporučovaná také při hypertenzi.
Medvědí česnek není zákonem vyloženě chráněn, ale často roste na místech, která chráněná jsou. Při jeho sběru se tedy můžeme dostat do konfliktu se zákonem. Přitom jde o bylinku, kterou si snadno vypěstujeme na zahradě a to na nevyužitých místech, kde se jiným rostlinám, kvůli příliš vlhké půdě a nedostatku světla, příliš nedaří.

Kdy medvědí česnek sbírat a jak ho uchovat?

Medvědí česnek se dá sbírat pouze na jaře. Ideálně sbíráme mladé listy rostliny dříve než vykvete. Ty obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Při sběru byliny si dáváme pozor, abychom trhali pouze listy a nevytahovali celé cibulky, ze kterých rostou. Květy medvědího česneku jsou též jedlé a dají se využít při zdobení hotových pokrmů.
Chuť medvědího česneku opravdu připomíná klasický česnek, ale bez jeho pálivosti a dráždivosti. Je ideální přísadou do zeleninových salátů a pomazánek. Výborně se hodí i do jarní nádivky, kde může doplnit mladé kopřivy.
Medvědí česnek můžeme sušit, ale pro zachování výrazné chuti je ideální listy zamrazit. Výborné je také pesto z medvědího česneku, kde si naložením v olivovém oleji uchovává výraznou chuť a účinné látky.

Pozor na záměnu!

Při sběru ve volné přírodě je možné zaměnit listy medvědího česneku za vzhledově velmi podobné jedovaté konvalinky.