Expedice rostlin 7 až 10 pracovních dní.

Jak založit vyvýšený záhon?

Kdy a jak založit vyvýšený záhon?

 

Pěstování ve vyvýšených záhonech je v posledních letech velmi populární a to zejména u užitkových rostlin. Asi největší výhodou vyvýšeného záhonu je jeho snadná údržba a při správném založení i lepší prosperování rostlin. Necháme čistě na vás, jestli se pustíte do výroby vyvýšeného záhonu sami nebo si vyberete z široké nabídky na našem trhu. Podstatné je jeho umístění v zahradě tak, aby poskytoval ideální prostředí pro rostliny, které hodláte pěstovat. Ideální dobou pro založení vyvýšeného záhonu je jaro nebo podzim, kdy máme ze zahrady dostatek materiálu pro založení drenážní vrstvy.

 

vyvýšený záhon(1)

 

Čím naplnit vyvýšený záhon?

 

Vysypat vyvýšený záhon pouze zeminou by byla chyba. Záhon si pomyslně rozdělíme na třetiny.

Každá z těchto vrstev by měla mít tloušťku přibližně 25-30 cm.

 

Spodní drenážní vrstva pro vyvýšený záhon

 

Hlavním účelem této spodní vrstvy je poskytnout drenáž, což znamená efektivní odvod nadbytečné vlhkosti a zároveň umožnit proudění vzduchu k tlejícím organickým složkám. Tato vrstva rovněž slouží k izolaci tlející střední vrstvy kompostu od podloží a podporuje její optimální rozklad. Zde můžeme využít materiál, který nám obvykle vznikl při prořezech na zahradě. Spodní vrstva by měla být sestavena z uspořádaných dřevěných větví a dalšího dřeva, které se skládají od nejtlustších po nejtenčí, ty zabírají spodní třetinu vyvýšeného záhonu. Při vytváření drenážní vrstvy by měly být použity pouze dřeviny z ovocných nebo jiných listnatých stromů, které nejsou jedovaté! Je nutné vyhnout se také výrazně kyselým dřevinám z jehličnatých stromů. Pokud žádný takový materiál na zahradě nemáte, nezoufejte. Drenážní vrstvu můžete zakoupit v zahradnictví už připravenou. Spodní vrstvu záhonu završíme buď obrácenými drny, nebo posekanou trávou.

 

 

Střední vrstva záhonu – kompost

 

Střední vrstvu vyvýšeného záhonu plníme kvalitním, dobře vyzrálým kompostem. Obsahuje vysoký podíl humusu a poskytuje rostlinám dlouhodobý zdroj základních živin. Během přirozeného rozkladu kompostu se uvolňuje teplo, což způsobuje prohřívání půdy a rostlinám dává podnět a potřebnou energii pro jejich růst. Tato vrstva zároveň slouží jako rezervoár vlhkosti, kde se hromadí zálivka nebo dešťové srážky. V průběhu pěstování se kompost přirozeně mísí s vrchním substrátem, a proto je vhodné jej občas doplňovat.

 

Vrchní vrstva – substrát

 

Naplňte záhon tak, aby substrát dosahoval asi 10 cm pod horní hranu. Vyrovnávejte povrch a důkladně zalijte vodou. Vzhledem k tomu, že všechny tři vrstvy jsou přírodního původu, má materiál sklon k usazování a to zejména v prvním roce po založení záhonu. Před samotným zasazením rostlin je proto nezbytné doplnit vrchní vrstvu, aby záhon byl plný a připravený pro pěstování. Ve vrchní části záhonu může docházet k vysychání, proto je vhodné záhon zakrýt netkanou textilií nebo mulčovací vrstvou (např. ze slámy).

 

vyvýšený záhon(2)(1)

 

Co pěstovat v nově založeném záhonu?

 

V prvním roce po založení obsahuje vyvýšený záhon větší množství dusíku a zároveň proces tlení může způsobit vyšší teplotu v záhonu. Tyto podmínky jsou ideální pro pěstování rajčat, okurek nebo dýní.